En fristående roman

Jag har påbörjat ett långsiktigt projekt med att skriva en roman. Det är en riksintressant och fascinerande historia baserad på sanna händelser. Grunden är ett antal klippböcker som min far lämnade efter sig. Det återstår fortfarande mycket bakgrundsarbete men efter drygt 30 timmars engagerande läsning och ett antal intervjuer med personer från orten, har jag nu bestämt mig för att boken ska skrivas.

——

Tandläkarens skylt är uppsatt på Stiftelsen 1949.

Året är 1949 och tandläkaren Ingvar Lundgren med maka beslutar sig för att flytta från Luleå till släktens hembygd i Ångermanland och ta tjänsten vid den nybyggda folktandvårdskliniken i Trehörningsjö.

Ingvar är en beslutsam ung man som genast ser möjligheterna med det lilla samhället. Han engagerar sig för bygdens väl och blir en av de starkast drivande krafterna för ortens utveckling. Det blir en riktig framgångssaga och orten växer så det knakar de kommande åren. Ekonomin är god och här finns sammanhållning, tillförsikt och framtidsanda. Man satsar mot framtiden, men så händer något som förändrar allt.

Det här är den dramatiserade sanna berättelsen om ett engagerat glesbygdssamhälle och dess starka utveckling på femtiotalet. Och en lång och bitter skolstrid som satte djupa spår och som gav eko över hela landet. En märklig batalj som pågick i sju år, vållade regeringen huvudbry och som slutligen avgjordes i konselj av Gustav VI Adolf.