En fristående roman om 50-talet

Jag arbetar just nu med en fristående roman. Det är en riksintressant och fascinerande historia baserad på sanna händelser. Arbetsnamnet är “Tandläkaren och oredan i Trehörningsjö.” Utgivningen är planerad till 2025.

Handlingen utspelar sig 1949 – 1965. Med denna skönlitterära bok vill jag fånga tidsandan och den tillförsikt och framtidstro som präglade många samhällen under 50-talet. Mitt mål är att med tidstypiskt språk och känsla återge den intressanta historien om orten Trehörningsjö och ett rabalder som pågick i sju år. En kamp om bygden som var uppe i regeringsrätten flera gånger, resulterade i JO-anmälningar, engagerade rikspressen och gav regeringen huvudbry.

Jag har under två år samlat fakta genom att gräva djupare i Riksarkivet, Kungliga biblioteket och de kommunala arkiven. Och jag har intervjuat Trehörningsjöbor födda på 40-talet där de fått berätta om sina minnen, upplevelser och det vardagliga livet på orten under denna tid.

——

Tandläkarens skylt är uppsatt på Stiftelsen 1949.

Året är 1949 och tandläkaren Ingvar Lundgren med maka beslutar sig för att flytta från Luleå till släktens hembygd i Ångermanland och starta en privat klinik i Trehörningsjö.

Ingvar är en beslutsam ung man som genast ser möjligheterna med det lilla samhället. Han engagerar sig för bygdens väl och blir en av de drivande krafterna för ortens utveckling. Det blir en riktig framgångssaga och orten växer så det knakar de kommande åren. Ekonomin är god och här finns sammanhållning, tillförsikt och framtidsanda. Man satsar mot framtiden, men så händer något som förändrar allt.

Det här är den dramatiserade sanna berättelsen om ett engagerat glesbygds-samhälle och dess starka utveckling på femtiotalet. Och en lång och bitter kommunal strid som satte djupa spår och som gav eko över hela landet. En märklig batalj som pågick i sju år, vållade regeringen huvudbry och som resulterade i flera lagändringar.