En fristående roman

Jag har påbörjat arbetet med att skriva en fristående roman. Det är en riksintressant och fascinerande historia baserad på sanna händelser. Grunden är ett antal klippböcker som min far lämnade efter sig.

Handlingen kommer att utspela sig 1949 – 1965. Med denna skönlitterära bok vill jag fånga tidsandan och den tillförsikt och framtidstro som präglade många samhällen under 50-talet. Mitt mål är att med tidstypiskt språk och känsla skriva en trevlig och engagerande verklighetsförankrad roman där jag väver in ett rabalder som pågick i sju år och som var uppe i regeringsrätten flera gånger, resulterade i JO-anmälningar, engagerade rikspressen och gav regeringen huvudbry.

Jag kommer att behöva skaffa mer fakta genom att gräva djupare i Riksarkivet, Kungliga biblioteket och de kommunala arkiven. Jag har nu börjat intervjua Trehörningsjöbor födda på 40-talet där de får berätta om sina minnen, upplevelser och det vardagliga livet på orten under denna tid. Under juli kommer jag att tillbringa två veckor i Trehörningsjö och göra efterforskningar på plats.

Arbetsnamnet är “Tandläkaren och oredan i Trehörningsjö.” Utgivningen av boken är planerad till 2023.

——

Tandläkarens skylt är uppsatt på Stiftelsen 1949.

Året är 1949 och tandläkaren Ingvar Lundgren med maka beslutar sig för att flytta från Luleå till släktens hembygd i Ångermanland och ta tjänsten vid den nybyggda folktandvårdskliniken i Trehörningsjö.

Ingvar är en beslutsam ung man som genast ser möjligheterna med det lilla samhället. Han engagerar sig för bygdens väl och blir en av de starkast drivande krafterna för ortens utveckling. Det blir en riktig framgångssaga och orten växer så det knakar de kommande åren. Ekonomin är god och här finns sammanhållning, tillförsikt och framtidsanda. Man satsar mot framtiden, men så händer något som förändrar allt.

Det här är den dramatiserade sanna berättelsen om ett engagerat glesbygdssamhälle och dess starka utveckling på femtiotalet. Och en lång och bitter skolstrid som satte djupa spår och som gav eko över hela landet. En märklig batalj som pågick i sju år, vållade regeringen huvudbry och som slutligen avgjordes i konselj av Gustav VI Adolf.